SağlıkTüm Yazılar

Sevdavi Mizaç

Batı literatüründe melankolik tabiatlı kişilere verilen addır. Her şeyden bir sorun çıkarıp mutsuz olmayı hedeflemiş bir halleri vardır. Devamlı yakınırlar. Mutsuzlukları yüzde siyahlaşmaya ve donuklaşmaya sebep olduğu için hemen anlarsınız, bizimki yine bir şeye takmış. Bu karakterdeki şahıslar her şeyi kafaya takmamayı öğrenmek zorunda yoksa kendide çeker. Etrafındakilere de çektirir.

Sevdavi Mizaca Sahip Olduğumuzu Nereden Anlayacağız?

Sevdavi Mizaçlıların Özellikleri; Davranış ve psikolojik açıdan yansımaları:


1- Hesap ve teknik konularına ilgileri vardır.
2- Donuk ve dar görüşlüdürler.
3- Bahar ve Yaz aylarına ilgileri vardır.
4- Duyguları ve mantıkları zayıftır.
5- Vasat ve ihtiyatlıdırlar.
6- Az enerjili ve işleri yerine getirmede istimrarlıdırlar.
7- Az bir oranda maneviyata meyillidirler.
8- Huzursuz ve her zaman düşüncelidirler.
9- Takıntılı, saplantılı, endişeli, kararsız ve gönülsüzdürler.
10- Riske eğilimsizdirler.
11- İntikamcı ve kincidirler.
12- Meczup olmazlar.
13- Cinsel arzuları çok, ama cinsel güçleri azdır.
14- Düşünce ve hayalleri çoktur.
15- Kötümser, hassas ve endişelidirler.
16- Düzenlidirler.
17- İçine kapanıktırlar.
18- Cidal ve tartışma ehlidirler.
19- Kurnaz ve dikkatlidirler.
20- İnatçı ve dik başlıdırlar.

Sevdavi Mizaçların Deri ve Cilt Belirtileri:


Kuru ve nemsiz deri ve ciltleri vardır. Deri üzerinde orta boy gözeneklere sahiptirler. Ellerindeki damarlar gizlidir. Deri rengi koyudur. Göz renginin beyazı, beyaz ve koyudur. Gözbebeği ela ve kahvedir. Saçları, kuru, kalın veya kıvırcıktır. Saç rengi, siyah mat ve buğdayımsıdır. Sevdavi mizaçlar da genellikle az saçlıdırlar.

Sevdavi Mizaçların Eğilim Belirtileri:


Sabahları ağız tatları tuzlu olur. Ağızları kuru ve az sulu olur. İştahları çok, ama az yerler. Yemeklerin sindirilmesi oldukça zayıftır. Mide şişkinliği oldukça fazladır. Kabızlık çekerler. Tuzlu ve tatlı şeylere eğilimlidirler. Turşuya meyilleri yoktur. Ağızları ve dışkıları kötü kokmaz. Karınlarından kar kur sesi gelir. Soğuğa eğilimleri olmaz, ama sıcağa eğilimleri vardır.

Sevdavi Mizaçlar İçin Münasip Rejim Yemekleri:


Sevdavi mizaçlar, soğuk ve kuru oldukları için soğuk ve kuru yiyeceklerden sakınmalıdırlar. Onun yerine bal gibi sıcak ve nemli besinler tüketmelidirler. Soğuk ve kuru besinler nem kaybına sebep olduğundan kabızlığın en önemli sebebidir.

Mevsimler arasında, sonbahar sevdavi mizaçlıların mevsimidir. Hacamat için en münasip ay da sevdaviler için sonbahar ayıdır.

Sağlık ve hijyen konularında tüy dökücülerin kullanılması sevdayı defeder. Elbette arsenik içerikli tüy dökücüler kullanılmalıdır. Bu kişiler için kepekli ekmek en uygun ekmektir.

Sevda’nın anlamı, siyah demektir. Sevda (sevdavi) mizaçlılar patlıcan ve mercimek gibi siyah şeylerin tüketiminden kaçınmalıdır. (az tüketmelidirler) (Sevda kemik üreticidir) başın zonklaması, sevdavi mizaçlıların baş ağrısıdır. Sese duyarlı olmak bedendeki sevdanın artışını göstermektedir ki bu ikisinin (başın zonklaması ve sese hassasiyetin) çaresi kanın incelmesine sebep olan sirke tüketimi ile hacamat yapmaktır.

Buz, sevdayı arttırır, dolayısıyla tüm mizaçlar ondan sakınmalıdır. (su, direk olarak soğutulmamalıdır) İslami tıp kitaplarında şöyle bir ibaret bulunmaktadır: “Eğer tabip sevda mizaçlıları razı edebilmişse, hüner etmiştir.”

Şimdi bütün bu karakterleri niye anlattık sadede gelelim. Kişinin zihni ve maddi vaziyeti düzgün olursa maneviyat için daha hazır bulunur. Daha iyi kulluk yapma imkanına kavuşur. Kafa bozuk ve hasta bir insan kıldığı namazdan,okuduğu kuran’dan veya diğer ibadetlerden zevk alamaz. Bu kişiyi manen geri götürür. Bütün ilimlerin hedefi marifetullah,muhabbetullah olduğuna göre. Bu makama ulaşmanın yolu manevi ilerlemeyle mümkün. Bunun önündeki bir engeli kaldırabilmek amacıyla karakterleri inceledik. Zayıf ve güçlü yönlerini ortaya koyduk. Kişi bunları bilerek yola çıkarsa adımlarını nasıl atacağını daha iyi bilir dedik. Hata etmiş isek Allah cc. Affetsin.’ Nefsini bilen rabbini bilir’ sözüne bir misal olarak bu bilgileri sunduk. İnşallah faydalanmışsınızdır. Tevfik ve inayet Allah tandır. Başka bir konuda Görüşmek üzere Allaha emanet olun.

Yazar: Ferhan UYSAL Alıntı: bedirhaber.com

admin

Soru ve görüşleiriniz için İrtibat: fikiratlasi1@gmail.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.