İlmin Önemi
Sahabe-i Kiram’ın alim ve büyüklerinden
Hz. Abdullah b. Mesud (radıyallahü anh),
Sultanul-enbiyâ vel-ulemâ (aleyhissalatü vesselam)
Efendimiz’in şöyle buyurduğunu rivayet etmektedir:
“Ya âlim, ya ilim öğrenen, ya da ilim dinleyen ol.
Dördüncüsü olma, helak olursun!”
(Dârimî, Sünen, İlim, 254)
İlmin Önemi
Allah’ın insanlığa en büyük ferman ve armağanı, yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim pek çok yerde ilme vurgu yapıp onu hayır yolunda kullanan ilim sahiplerini yüceltir. Bu husustaki pek çok ayet-i kerimeden bazıları şunlardır:
إِنَّمَا يَخْشَى اللَّهَ مِنْ عِبَادِهِ الْعُلَمَاءُ
“Allah’tan hakkıyla ancak alimler korkarlar.” (Fâtır Suresi, 35/28)
هَلْ يَسْتَوِي الَّذِينَ يَعْلَمُونَ وَالَّذِينَ لَا يَعْلَمُونَ
“Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?” (Zümer Suresi, 39/9)
Allah Rasülü (sallallahü aleyhi vesellem) Efendimiz de pek çok hadis-i şeriflerinde ilmin önemi ve bu yolla dine ve insanlığa hizmetin faziletinden bahsetmiştir. O’nun bir öğretmen olarak insanların yolunu aydınlatması ve onları cehalet karanlıklarından çıkarması hadis-i şerifte şöyle dile getirilir.
إِنَّمَا بُعِثْتُ مُعَلِّمًا
“Ben ancak muallim olarak gönderildim.” (Sünen-i İbn-i Mâce, Sünen-i Dârimî)
En baştaki hadis-i şerife benzeyen diğer bir rivayette ise Resul-i Ekrem (aleyhissaltü vesselam) Efendimiz şöyle buyurmuşlardır:
“Ya âlim, ya ilim öğrenen, ya ilmi dinleyen, ya da bunları seven kimse ol. Sakın beşincisi olma, yoksa helak olursun!” (Suyûtî, Câmius-Sağîr)
Ayet-i kerime ve hadis-i şeriflerde ilim, âlim, ilim öğreten ve öğrenen yahut bunları sevip destek olanlar bu kadar yüceltilirken, cehalet ve cahiller yahut ilme engel olanlar da tam aksi olarak kınanmış ve alçaltılmıştır.
Allah Teâla bizleri hayırlı ilme intisap ederek kurtuluşa eren zümreden eylesin. İlme mani olup cehalet ve kötülüklerin yaygınlaşmasına sebep olmaktan muhafaza buyursun. Âmin!