SağlıkTüm Yazılar

Balgami Mizaç

Evet kaldığımız yerden mizaçlara ve özelliklerine devam ediyoruz. Rahmetli 2. Abdulhamit han’ın sayesinde bu bilgilere daha çabuk ulaşıyoruz. Tıp’la alakalı bütün bilgileri Osmanlının değerli hekimlerine arştırmaları ve geniş hacimli bir kitap olarak uygulamalı olarak yapmalarını istemiş. Doktorlar ve eczacılar araştırma ve uygulamaları bu kitapta toplamışlar bizde istifade ediyoruz. Bu geleneksel tıp günümüzde bir ilim dalı olarak kabul edilmediği için Osmnanlıca olan bu eser günümüz Türkçesine aktarılmamış. Belki ileride tıbbın veya eczacılığın bir yan dalı olarak kabul edilirse bu ilmi eser tercüme edilir. Böylelikle hem uzmanlar hemde halk buradaki bilgilerden istifade eder inşallah. Gelelim bugün’ki konumuz olan balgami mizaca. Bakalım nasıl bir mizaçmış!: Balgami Mizaca Sahip Olduğumuzu Nereden Anlayacağız?


Balgami Mizaçlıların Özellikleri; Davranış ve psikolojik açıdan yansımaları:

1- Rasyonel, akılcı ilimlere ve matematiğe eğilimlidirler.
2- Hesaplayıcı ve ihtiyatlıdırlar.
3- Akıllı ve mantıklıdırlar.
4- Temkinli, ihtiyatlı ve bazen de korkak olurlar.
5- Ticarete yatkındırlar.
6- Pasif, münzevi, izole ve yavaş hareketlidirler.
7- Retrospektif ve geriye dönüktürler.
8- Narin, ince düşünceli ve hassastırlar.
9- Düzenli ve dakiktirler.
10- Depresyona münasip yapıdadırlar.
11- Riske münasip yapıda değildirler.
12- Uyumlu ve iradesizdirler.
13- İçe dönük (kapanık) ve menfi düşüncelidirler.
14- Muhabbet ve sevgiye ihtiyaç duyarlar.
15- Kinci ve hınçlıdırlar.
16- Unutkan ve zihin darlığı vardır.
17- Bir şeyi öğrenmeğe isteksizlikleri vardır.
18- Cinsel arzu ve güçleri oldukça azdır.
19- Bir çok konuda rahat, kaygısız ve tasasızdırlar.

Balgami Mizaçların Deri ve Cilt Belirtileri:


Deri ve ciltleri yumuşak ve nemlidir. Genellikle soğukturlar. Deri ve ciltleri ince gözenekli (az terlerler) ellerindeki damarlar gizlidir. Deri ve cilt renkleri beyazdır. Göz renklerinin beyazı beyaz ve uyuşuk. Gözbebekleri ise (genellikle) açık, renkli ve mavidir. Saçları ince, yumuşak, yalın, açık kahve rengi, sarışın ve sarı renklidirler. Balgami mizaçlıların da saçları genellikle azdır. (Avrupa insanı bu tarife çok yakındır)

Balgami Mizaçların Eğilim Belirtileri:


Ağızları tatsız, nemli ve çok suludur. İştahları çok ve oldukça fazla yerler. Yiyeceklerin sindirim ve hazmedilmesi zayıftır. Mideleri gaz yapar. Bazen kabızlık çekerler. Tatlı ve tuzlu şeylere eğilimleri fazladır. Turşuya meyilleri yoktur. karınlarından kar kur sesleri gelir. Soğuğa temayülleri yoktur. Onun yerine sıcağa oldukça meyillidirler.

Eğer balgam kafada fazlalaşırsa aptallık ve ahmaklık oluşturur. Sebebi ise başta soğukluğun artmasıdır. Hafızanın arttırılmasını sağlayan tüm ilaçlar sıcak besinlerden hazırlanmaktadır. Kafada soğukluk (elbette soğukluk ve kuruluk) zirveye çıkarsa Alzheimer hastalığı oluşur.Eğer kanda balgam olmazsa teneffüs yapılamaz. Balgami mizaçlar soğuk şeyleri tek başına tüketmemelidirler. (sıcak yiyeceklerle birlikte tüketmelidirler.) Bitkisel yağlar, tere yağı, kola, pirinç, inek eti, sosis, salam türü ürünler balgamı arttırır. Dolayısıyla balgami mizaçlar bu tür yiyeceklerden sakınmalıdırlar.


Her mizacın olduğu gibi bu mizacında artı eksileri var. Bu mizaç ve karakterde olan kişilerin biraz İslami heyecana ihtiyacı var. Bol bol maneviyat arttırıcı şeyler yapıp, etkili vaazlar dinleyip göz yaşlarının akması ve yakınlarına bol bol sarılıp seni seviyorum demesi lazımki mizaçtaki soğukluk engellensin insan sevgisi ve Allah aşkı artsın. Selametle!

Yazar: Ferhan UYSAL Alıntı: bedirhaber.com

admin

Soru ve görüşleiriniz için İrtibat: fikiratlasi1@gmail.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.