Öfke ile başa çıkmanın 5 yolu
SUSMA
HADİS: Öfkelendiğin zaman sus, ses çıkarma, yine öfkelenirsen ikinci defa sus.
Hikmeti: ABD’nin Ohio State ve Michigan üniversiteleri araştırmacıları, öfke anında yapılacak en akıllıca hareketin, geriye bir adım atmak ve içinde bulunulan durumu tavanda gezinen bir sineğin gözünden incelemek olduğunu ortaya koydu.
ABDEST ALMA: Öfke şeytandandır, şeytan da ateşten yaratılmıştır. Ateş ise su ile söndürülür. Öyleyse biriniz öfkelenince hemen kalkıp abdest alsın.[Ebu Davud]
Hikmeti: Öfke anında kandaki şeker oranının artması ve ‘katekolamin’ maddesinin salgılanması, vücuttaki yağ asitlerinin ayrışmasını hızlandırıyor. Kan ve karaciğerdeki zehirli maddeler artıyor. Su ise yağ asitlerinin vücut dışına atılmasını hızlandırıyor.
Oturma veya yatma
Hadis: Biriniz ayakta iken öfkelenirse otursun. Öfkesi geçerse ne âlâ, geçmezse yatsın.[Ebu Davud]
Hikmeti: Adrenalin hormonunun kandaki miktarı, ayakta iken normalden iki-üç kat daha fazla artıyor. Öfke durumlarında ise, bu artış katlanarak yüksek bir düzeye çıkıyor.
Toprağa temas etme
Hadis: Öfkelenen kimse toprağa yapışsın.
Hikmeti: Toprak, kimyasal özellikleri sebe-biyle vücuttaki fazla enerjiyi alıyor. Tıbbın babası olarak bilinen Hipokrat da “En iyi ayakkabı giyilmeyen ayakkabıdır.” diyerek çıplak ayakla yürümeyi tavsiye ediyor.
Dua ve zikretme
Hadis: Ey Nebî Muhammed’in Rabb’i olan Allah’ım günahlarımı bağışla ve kalbimin öfkesini gider!
Hikmeti: Amerikalı araştırmacılar, beynin dua ederken kendini yeniden programladığına dair bir makale kaleme aldı. Makaleye göre beynin arka ve üst alanları, dua ederken aktif hale geliyor. Bu da sinir anında doğru kararlar alınmasını sağlıyor.
*Öfke anında göz bebekleri genişler ve kızarır: Bu ileri yaşlarda bulanık görme sorununu ortaya çıkarabilir.
*Kalp atış hızı ve nefes sıklığı artar: Kalp gereğinden fazla çalışır. Bu durum kalp rahatsızlıklarına yol açabilir.
*Öfke, mide asiti artar: Ülser gibi mide rahatsızlıklarına davetiye çıkarır.
* Damarlar genişler: İnsan öfkelenince damarlar genişliyor ve bu durum damar hastalıklarına sebep olabiliyor.
Öfkeli insan tipleri
Peygamberimiz (sas), öfke duygusunun her kişide aynı olmadığını ifade ediyor ve sinirli insan tiplerini şu şekilde sıralıyor:
1. Geç öfkelenip, çabuk yatışan
2. Çabuk öfkelenip, çabuk yatışan
3. Geç öfkelenip, geç yatışan
4. Çabuk öfkelenip, geç yatışan
Bunlardan zararsız olan birinci tiptir. Dördüncü kategoridekiler ise en tehlikeli olanlardır. Bu tür insanlar kin besledikleri için hiddetini içlerinde yıllarca saklayabilir ve fırsat buldukları zaman kötülük yapabilirler. (Bu rivayet Tirmizi de geçmektedir)